Omgaan met pijn

Wanneer je bevalling begint, bouwen de weeën zich geleidelijk op. Je kunt je in het begin zelfs afvragen of het wel echte weeën zijn. Tot je de oerkracht van je lichaam gaat voelen en de bijbehorende intensiteit. Veel vrouwen ervaren dit als ronduit pijnlijk. Hoe kun je daar nu het beste mee omgaan?

Draagkracht en draaglast

Tijdens je bevalling is er continue een samenspel bezig van draagkracht en draaglast. Draagkracht is wat jij aankan en draaglast is wat er op je bord belandt. Dat laatste, bijvoorbeeld een langdurige bevalling, een kind dat niet zo handig ligt, een onverwachte verplaatsing naar het ziekenhuis; daar heb je lang niet altijd invloed op.

Maar gelukkig wel op je draagkracht! Gebruik je verlof om zo fit mogelijk te worden voor je bevalling. Eet gezond, doe een dutje overdag, zorg voor lichaamsbeweging, keer naar binnen en kom tot rust.

Wanneer je bevalling eenmaal begonnen is, kun je je draagkracht vergroten door vertrouwen te hebben in je lichaam en stress buiten de deur te houden. Ontspanning zorgt juist voor de beste weeën en de vlotste bevalling. Dan is het vaak ook goed vol te houden, omdat je merkt dat je harde werken resultaat heeft.

Als verloskundige coach ik je door alle fases van je bevalling heen. Ik help je controle houden door te vertellen waar je staat en wat je nog kunt verwachten. Ik motiveer je als je er doorheen zit en geef je het vertrouwen dat ook jij hiervoor gemaakt bent en dit aankan!

Pijnstilling zonder medicatie

Zorg allereerst voor ontspanning en afleiding. Als je bezig bent met iets anders zul je je minder bewust zijn van de pijn. Zeker aan het begin van je bevalling kun je nog wat aanrommelen in huis en je gedachten afleiden van de weeën. Door te ontspannen, bijvoorbeeld in bad of met een fijne massage, kun je het pijnlijke gevoel beter hanteren.

Naarmate je bevalling vordert, wordt dat steeds moeilijker. Je zal je steeds meer gaan concentreren en minder sociaal worden. Je letterlijk terugtrekken, bijvoorbeeld in bad of onder de douche, kan nu fijn zijn. Het warme water helpt ontspannen en geeft ook weer afleiding.

Een TENS-apparaatje kun je gebruiken als je ‘op het droge’ bent. Plakkertjes op je rug geven tijdens een wee kleine stroomstootjes af die je zelf kunt instellen. Zo wordt je lichaamseigen pijnstilling aangemaakt en zijn bovendien je hersenen druk met het verwerken van deze prikkels, waardoor pijnprikkels minder hard binnenkomen.

Je partner speelt hier ook een grote rol in. Hij kan je een zachte massage geven of juist stevige tegendruk op je onderrug als je kindje indaalt. Zijn steunende aanwezigheid maakt alle verschil.

Pijnstilling met medicijnen

Soms wordt de draaglast groter dan je draagkracht. Dan geeft het rust om te weten dat er mogelijkheden zijn om de pijn met medicijnen te dempen en zelfs bijna helemaal weg te nemen.

Al tijdens je zwangerschap bespreken we de verschillende opties en als het tijdens je bevalling aan de orde is, kijken we samen wat dan voor jou en je kindje de beste keuze is. Dit hangt bijvoorbeeld af van hoever je bevalling al gevorderd is, waar je wilt bevallen en welke mate van pijnstilling je nodig hebt.