Verloop van je bevalling

Negen maanden lang heb je je kindje bij je gedragen. En dan begint je bevalling. Je baarmoedermond, die stevig en gesloten was, zal zacht worden en opengaan om je kindje te laten passeren. Je baarmoeder, de krachtigste spier van je lichaam, zal samentrekken om je kindje naar buiten te begeleiden. Dit zijn weeën.

In het begin zijn deze vaak prima op te vangen en kun je je zelfs afvragen of het wel echte weeën zijn. Tot je de oerkracht van je lichaam gaat voelen en de bijbehorende intensiteit. Dan weet je dat het echt begonnen is!

Goede weeën

Om vlot te bevallen heb je goede, krachtige weeën nodig. Ontspanning helpt hier enorm bij. Wanneer weeën geleidelijk opbouwen en je bevalling vordert, zijn ze vaak prima op te vangen, zonder pijnstilling met medicijnen.

Folder ' Jouw bevalling: welke houding past bij jou?' 

Ontsluiting

Door de weeën opent je baarmoedermond zich, dit noemen we ontsluiting. Als je dat wil, kan ik met mijn vingers voelen hoever dit proces is. Dit kan fijn zijn om te weten wat je al achter de rug hebt en wat je nog kunt verwachten.

De kracht van je weeën vertelt ook al veel. Met weeën om de vijf minuten sta je aan het begin van de ontsluitingsfase. Weeën om de drie minuten maken duidelijk dat je in de ‘actieve fase’ bent. Dan ben je inmiddels flink aan het werk en opent niet alleen de baarmoedermond zich verder, maar daalt je kindje ook in.

Wanhoopsfase

Ja, het staat er echt, wanhoop. Je bent aan het einde van de ontsluitingsfase gekomen, misschien ervaar je al een drukkend gevoel. Je weeën zijn nu op z’n felst en veel vrouwen zakt de moed nu in de schoenen. Maar juist deze heftigheid laat zien dat je er bijna bent! Natuurlijk ben ik nu vlakbij je, om je te coachen en te bemoedigen.

Persen

Je gaat vanzelf merken dat je op de top van een wee mee wilt gaan duwen. Dit bouwt zich steeds verder op tot je echte persdrang hebt die je niet meer kan tegenhouden. Maak gebruik van deze kracht! Veel vrouwen ervaren de fase van persen als een verademing na de laatste felle weeën van de ontsluiting. Nu zit er meer pauze tussen de weeën en je kunt iets dóen met je weeën. Bovendien weet je dat je nu echt bijna je kindje mag verwelkomen.

Geboorte

De laatste paar persweeën voel je een brandende pijn; de huid van je vulva wordt opgerekt. Elke wee komt je kindje nu iets verder naar buiten, tussen de weeën door zakt het soms weer even terug. Met warmte of doordat je in water bevalt, zorgen we voor een optimale doorbloeding van het weefsel, zodat je de minste kans hebt om uit te scheuren.

Vaak ben je nu heel rustig en geconcentreerd. Als je op gevoel perst, doe je dat beetje voor beetje, zodat de geboorte zo geleidelijk mogelijk gaat.

Soms wordt het hoofdje al geboren en is de wee voorbij. Dan wachten we op de volgende wee, zodat je ook voor de schouders extra kracht hebt. Veel ouders vinden het een eng idee dat een baby de navelstreng om de nek kan hebben, maar dit komt heel vaak voor, zonder problemen. Ik kan je kindje dan door de lus van de navelstreng heen geboren laten worden. 

De eerste minuten

En dan is je baby er! Wat een ontlading. Jij of je partner kunnen zelf je kindje aanpakken, natuurlijk help ik jullie hierbij. Het is heel normaal dat je baby eerst wat blauw of zelfs wat paars van kleur is en een beduusde indruk maakt. Binnen een minuut zal de ademhaling op gang komen en wordt je baby snel roze van kleur.

Het gouden uur

Ik zorg ervoor dat jij comfortabel bent en je kindje lekker warm blijft. Verder blijf ik van je baby af zodat jullie optimaal van elkaar kunnen genieten, zonder verstoring. Als je wilt, kun je je baby gaan voeden bij de eerste voedingssignalen. Dit kan al na een paar minuten zijn. 

Wanneer het eerste uur, ook wel het gouden uur genoemd, zo ongestoord mogelijk verloopt, is dat voor zowel je kindje als jij de beste start die je kunt wensen.

De moederkoek

Je moederkoek (placenta) moet nog geboren worden, vaak gebeurt dat binnen een half uur. Je kunt naweeën voelen die de placenta loswoelen van je baarmoederwand. Ik begeleid deze dan naar buiten terwijl jij zachtjes meeperst.

Als je dat wil, kan ik je de placenta en de vliezen laten zien. Dit is negen maanden lang het huisje en de voedingsbron voor je kind geweest, ronduit indrukwekkend. Je mag zelf weten wat je met je placenta doet, weggooien of bewaren en er bijvoorbeeld later een geboorteboom op planten.

Hechtingen

Soms is het nodig om je huid of je spieren te hechten. Natuurlijk bied ik je hiervoor een verdoving aan. Alle hechtingen lossen vanzelf op. Het wondgebied is zo goed doorbloed dat het vaak snel geneest. Je kunt met name last hebben van een gezwollen gevoel, ook als je niet uitgescheurd bent. Een koud compres kan dan fijn aanvoelen.

Kraamzorg

Zo’n twee of drie uur na de geboorte rond ik bij jullie af. Als je thuis bent, blijft er nog een kraamverzorgster bij je om je te helpen met douchen en om op te ruimen. Ze geeft je ook de eerste uitleg over de voeding en het slapen van je baby. Soms zie je haar ook de rest van je kraamtijd, soms komt er een ander.

Wanneer je poliklinisch bevalt, ga je na een paar uur naar huis. Afhankelijk van het tijdstip komt er nog een kraamverzorgster langs om bij je ‘op te starten’. Is het nacht, dan zal ze bijtijds in de ochtend voor de deur staan.

Natuurlijk ben ik ook de eerste uren en dagen na je bevalling laagdrempelig bereikbaar bij vragen of zorgen. Ik sta heel graag voor je klaar in deze bijzondere, mooie, maar ook intense tijd.