
Echo’s
Echo’s in eigen praktijk
Je kindje groeit in je, hij ontwikkelt zich en haalt allerlei capriolen uit. Hoe bijzonder is het om dan even een kijkje te nemen!
Als je bij mij in zorg bent, doen we dat gewoon op de praktijk. Als bevoegd echoscopiste is het mij een eer om jou en je partner jullie kindje voor het eerst te laten zien. Natuurlijk mogen opa’s en oma’s, broers en vriendinnen ook meekijken!
Vroege echo
Het is gebruikelijk om als eerste echo een termijnecho te doen, zo rond 11 weken zwangerschap.
Maar ben jij ongerust? Bijvoorbeeld omdat je eerder een miskraam hebt gehad of een lang traject nodig hebt gehad om zwanger te worden? Of heb je het gevoel dat je zwangerschap ‘niet goed zit’? Dan kun je bij mij al bij 7-9 weken zwangerschap een vroege echo laten maken. Deze echo wordt ook wel vitaliteitsecho genoemd. De echo laat zien of het hartje goed klopt en geeft een eerste inschatting van je uitgerekende datum. Een goede vitaliteitsecho geeft helaas geen garantie dat je later geen miskraam meer krijgt. Maar de kans is wel kleiner.
Vanwege de vroege termijn is dit soms een inwendige echo.
Termijnecho
De termijnecho bied ik je aan tussen de 10 en 12 weken zwangerschap. Hierbij hoor je hoever je zwanger bent en wanneer je uitgerekende datum is. Ik kijk natuurlijk of het hartje goed klopt en of je zwanger bent van één kindje of misschien toch twee! Ik kijk ook of je zwangerschap zich in je baarmoeder bevindt en niet daarbuiten, wat gelukkig zeldzaam is. Afhankelijk van hoe goed het beeld is, maak ik deze echo inwendig of uitwendig.
Nekplooimeting en 20 wekenecho (SEO)
Je kunt bij mij terecht voor alle medische echo’s, behalve de nekplooimeting en de 20 wekenecho. Daarvoor kan ik je naar verschillende adressen verwijzen, afhankelijk van jouw voorkeur.
Meer informatie over deze echo’s kun je lezen bij prenatale screening
Groeiecho’s
Wanneer ik twijfel over de groei van je kindje, bespreken we de optie om een groeiecho te maken. Hierbij meet ik de lengte van het bovenbeen en de omtrek van het hoofd en de buik van je kindje op. Samen zeggen die waardes iets over hoe goed je baby groeit. Soms is het nodig om de echo na twee weken te herhalen. Het is dan belangrijk dat je kind op zijn eigen lijn doorgroeit.
Ik maak ook een inschatting van de hoeveelheid vruchtwater, dit zegt indirect iets over hoe goed je placenta (moederkoek) werkt.
Als je eerder bent bevallen van een groot of juist klein kind, dan bespreek ik tijdens de intake met je hoe we de groei in deze zwangerschap goed kunnen volgen.
Placenta lokalisatie echo
Wanneer je placenta bij de 20 wekenecho laag in je baarmoeder ligt, kan deze een belemmering zijn tijdens je bevalling of eerder al bloedverlies geven. Daarom kijk ik er in dat geval rond 32 weken nog een keer naar met een echo. Vaak is de placenta dan al door de groei van je baarmoeder omhooggegaan. Soms is het nodig om deze echo inwendig te maken.
Liggingsecho
Bijna alle kinderen liggen aan het einde van de zwangerschap met hun hoofd naar beneden. Zo’n 4% ligt echter in stuit; de billen of de benen zouden dan als eerste geboren worden.
Wanneer ik bij ongeveer 35 weken twijfel over de ligging van je baby, kun je bij mij terecht voor een liggingsecho. Als er inderdaad sprake is van een stuitligging, dan bespreek ik met je wat je opties zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een zogenaamde versiepoging, waarbij geprobeerd wordt je baby in je buik te laten draaien.
Pretecho
Wil je een pretecho? ‘Kijk nou es’ in de Frederikstraat in Den Haag is een professioneel bureau wat ik je dan van harte aanbeveel. Zij bieden je 3D- en 4D-echo’s en zelfs de mogelijkheid om een beeldje te maken van het gezichtje van je nog ongeboren kind!
Ook kun je bij hen terecht voor een echo om te kijken of het een meisje of een jongetje is. Dit kan al vanaf 12 weken zwangerschap.